BM Genel Kurulunda Erdoğan Rüzgarı

Habertürk yazarlarından BM Genel Kurulu değerlendirmesi

BM Genel Kurulunda Erdoğan Rüzgarı
BM Genel Kurulunda Erdoğan Rüzgarı
ABD'nin New York kentinde yapılan Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu'na Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Donald Trump'ın açıklamaları damga vurdu. Trump'ın hedefinde Esad rejimi, İran ve Venezuela vardı. Erdoğan ise BM'nin yapısını eleştirerek başladığı konuşmasında sert mesajlar verdi. Habertürk yazarları Serdat Turgut ile Nihal Bengisu Karaca, BM Güvenlik Kurulu'nda iki liderin konuşmalarını kaleme aldı.
BM 73. Genel Kurulu, liderlerin birebir görüşmeleri ile dün Genel Kurul'da Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Trump'ın dikkat çeken konuşmalarına sahne oldu. Habertürk yazarları Serdat Turgut ile Nihal Bengisu Karaca, Güvenlik Kurulu konuşmalarını kaleme aldı.

Serdar Turgut'un "Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya sistemini değiştirecek bir çalışma yaptırıyor" başlıklı yazısı;

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın New York'a gelir gelmez direkt katıldığı Müslüman ülkelerden vatandaşların toplantısında "Beş dünyadan büyük değildir. BM Güvenlik Konseyi'nin düzeni adaletsizdir. Bunun değişmesi gerekir" dediğini daha önce yazmıştım.
Bir çalışma hazırlığı olduğunu hissediyordum nitekim sonunda bunu teyit de ettim.
Türkiye bu adaletsizlik konusunda sadece şikayet etmekle kalmayacak aynı zamanda bu sistemi değiştirmek için adımlar da atmaya hazırlanıyor.

DÜNYANIN İŞLEYİŞİ DEĞİŞECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla hukukçular Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin işleyiş düzeninin değişmesine yol açacak bir çalışma yapıyorlar.
Sadece beş ülkenin dünyanın düzenini kontrol etmesine yol açan sistemi değiştirecek böylece dünya sisteminin işleyişini yeniden kuracak bir çalışma yapılması talimatını verdi Cumhurbaşkanı Erdoğan.
Buna göre 'anayasamızın değiştirilemeyecek maddeleri' var ya Güvenlik Konseyi de kendi var oluşunu sağlayan yasanın bunun gibi değiştirilemez olduğunu düşünüyor.
Oysa Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla yasaları inceleyen hukukçular bir yasal boşluk (legal loophole) keşfetmek üzereler.
Buna göre Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, eğer isterse, Güvenlik Konseyi'nin çalışma biçimini düzenleyen yasada değişikliğe gidebiliyormuş.
Hukuki incelme henüz tamamlanmadı. Eğer üzerinde hemfikir olunan bir sonuca varılırsa Türkiye, Genel Kurul'a Güvenlilk Konseyi'nin yasasında değişiklik yapmak teklifiyle gidecek.

Yorum Gönder

Yorumlarınızı bekleriz.

Daha yeni Daha eski